Kontakt
KOLUMNA KAŽIPOT2018-10-14T10:39:58+00:00
Loading...

PROTOKOL

KOLUMNA KAŽIPOT

PROTOKOL

S čim pa vi mašite luknje tišine?

Dežuje. Kakšno lepo sonce je danes! Joj, ta burja, gre prav do kosti. Že dolgo ni tako deževalo. Lep dan danes, ne? Ma kakšna vročina, se ne da ne živet ne umret. Ooo, kako sneži, so vam posipali klanec na Markovcu? Premrzlo je, komaj čakam poletje. Prevroče je, komaj čakam, da se shladi.

PREBERITE VEČ

PROTOKOL

Na svidenje, Lado

Ne maram slovesov. Slovo se zdi kot nekaj trdno dokončnega. Ne maram dokončnosti. Ker je NI. Rada imam na svidenje. Ko kdo od bližnjih odide drugam, pade na nas ploha žametne žalosti. Tudi kadar tak odhod racionalno pričakuješ. Trpkemu šoku in najtežji in najhujši žalosti ne moreš uiti. Na svidenje pušča tanek žarek nedokončnosti in blaži usodni udarec.

PREBERITE VEČ

PROTOKOL

Ko te preseneti beseda “hvala”

To je resnična zgodba o resničnem presenečenju. Presenečenju z olimpijskim presežkom, ki poboža po hrbtu srca, ki podari smisel filozofski biti, ki nahrani tudi že obilno nahranjeno dušo. Ki glasno in razločno pove, kako malo je treba, da drug drugega vsaj za kak trenutek osrečimo. Trenutek, ki odriva dimenzijo časa in ostaja večen kot večne umetnine.

PREBERITE VEČ

PROTOKOL

Kdaj ste nazadnje iskreno rekli “oprosti”?

Mama, tata, hvala, prosim. Besede. Male velike. Prvi dve za mnoge prve izrečene. Drugi dve za mnoge premalokrat izrečene. Kako vam zveni tole (berite na glas): “Daj mi sol.” Ali pa tole: “Mi daš, prosim, sol? … Hvala.” Pa, prosim, ne mi takoj očitat, da težim z arhaičnostjo in brezveznostjo in da je taka vljudnost zakopana globoko v skrinjah naših non ali v sobanah meščanskih hiš na Dunaju. Ker ni.

PREBERITE VEČ

PROTOKOL

O sožitju pod borom in bahaču na barki

Ne maram vročine. Rada pa imam morje. To dvoje včasih, recimo zdajle, avgusta, eno brez drugega ne gre. Ampak poleti se zaradi kupov drugih hedonističnih plusov z vročino celo malček spoprijateljim.

PREBERITE VEČ

PROTOKOL

In zlato medaljo dobi … pohlep

Od vseh človeških lastnosti se jih na gori največje ogabe gnete peščica. Pohlep se izmed njih najbolj ognjevito preriva in večkrat dobi zlato medaljo. Pogosto se spremeni v skriti vzrok nasilja in sovraštva. V SSKJ je opisan kot strastna želja prisvajati si dobrine.

PREBERITE VEČ

PROTOKOL

Kako se je obnašala hrvaška predsednica?

Fuzbal je začasno lepilo. Lepi in združuje nezdružljivo. Vsi smo Zagreb. Vsi smo Pariz. Sama sem stranski igralec med gledalci. Vem, kdo je Fabio Capello, Maradona, Jose Mourinho, Gianluigi Buffon in Didier Deschamps. In Zlatko Zahovič. Vem celo tudi to, kaj pomeni pasivni in aktivni prepovedani položaj. In včasih pogledam polfinale svetovnega prvenstva. In finale.

PREBERITE VEČ

PROTOKOL

Zločin na parkirišču

Priznam. Ne upoštevam vedno pridno vseh prometnih predpisov in znakov. Zato sem bila že večkrat kaznovana in sem kazni tudi pošteno plačala. Imam sicer nekaj prometnih prepovedi, ki sem si jih izbrala in zadala sama.

PREBERITE VEČ

PROTOKOL

V japonkah v gledališče?

Vročino težko prenašam. Nad 24 stopinj me že uniči. Vzame mi energijo, voljo in veselje, ki se mi vrne le z osvežitvijo v morju ali v večerni sapi, na varnem v klimatiziranih prostorih, visoko v hribih, s kepico, dvema najboljšega sladoleda, ki se mi cedi iz škrniclja. Problem se rodi, ko moram v tak kotel službeno. Ker – pravila.

PREBERITE VEČ

PROTOKOL

Kako obvladati napad jeze

Pri človeku nekateri opazijo najprej oči, drugi roke, tretji kaj drugega. Jaz najprej opazim zven glasu. Z zvokom glasu me lahko v hipu začarate. Na splošno sem na zvoke življenja zelo občutljiva. Tudi zato moram v posteljo s čepki v ušesih. Zbudijo me namreč že tih počasen dežek ali še bolj tiho stopicanje mojih mačkov. Čepki so sijajno orodje za moj miren spanec (poleg miru v duši), čeprav slišim svoje lastno dihanje in bitje svojega srca, ampak na ta enakomerni ritmični adagio sem se navadila.

PREBERITE VEČ

PROTOKOL

Joooj, kako se je zredila …

Koga boste volili junija? Leve, desne, rumene, zelene, zgornje, spodnje? Ste šli v nedeljo k maši? Ne? Kaj pa na miting harekrišne? Ste bili uspešni včeraj v spalnici? Kaj pravi vaša žena na to? Taka in podobna vprašanja naj raje ne lezejo iz vaših ust, če ste z nekom, ki ga dobro ne poznate, četudi je radovednost na robu eksplozije.

PREBERITE VEČ

PROTOKOL

Čas je za nove izzive

Od 1. oktobra dalje bom nekdanja šefinja Protokola Republike Slovenije. Odločitev se je vijugala med mojimi mislimi že več kot eno leto. Nič zunanjega ni k temu pripomoglo, nihče od bližnjih ali daljnih, ne doma in ne v službi, ne politiki in ne prijatelji, me niso nič silili, nič prosili, nič provocirali, še manj zahtevali. Kvečjemu obratno. Odločitev je torej samo moja in zame najbolj prava.

PREBERITE VEČ

PROTOKOL

Odnos do dela in sodelavcev

Delo. Ustvarjalnost. Svoboda. Ali lahko te tri besede živijo v simbiozi? In ZAKAJ NE? Vsak izmed nas ima svoj in svojstven odnos do dela. In svoj in svojstven odnos do sodelavcev. Ste danes kaj prijaznega rekli vaši cimri v pisarni? Vašemu sodelavcu za strojem, vašemu mornarju, vaši svetovalki, vašemu šefu? A ja, danes je sobota. Okej. Pa včeraj? Pa v ponedeljek? Ste?

PREBERITE VEČ

PROTOKOL

Ko srečate šefa, mu nikar ne skočite v objem

Dober dan. Čau. Živijo. Oila. Helou. Dan. Uatcap. Čauči. Hej. Kako gre, stari … Kako pozdravljate sopotnike na tem planetu, ko jih kje srečate? Vse vedno enako? Istega človeka vedno enako? Ko vstopite v trgovino, ki ni supermarket, kaj rečete oziroma ali sploh kaj rečete? Ko srečate človeka v bloku na stopnišču, kaj rečete? V dvigalu? Na Slavniku?

PREBERITE VEČ

PROTOKOL

Ne nosi mi rož 8. marca

“Ne nosi mi rož 8. marca. Lahko mi jih 7. marca ali 9. marca. Samo ne osmega, prosim.” Tako je moja mama vedno govorila mojemu očetu, pa tudi svojemu šefu. “Jaz nisem postorila nič velikega v dobro tega praznika, ne zaslužim si rož, saj zmorem, sem in se počutim enakopravna,” je pojasnila svojo nehvaležnost.

PREBERITE VEČ

PROTOKOL

Po pameti s pravili

Približno šestnajst let se v leru ukvarjam tudi s posredovanjem znanja. Ne o peki potičk ali o vodovodnih ceveh. O tem res nimam pojma. Ko me kdo “na cesti” vpraša, ej, kaj ti to neki predavaš, najraje odgovorim: ljudi učim spoštovanja. Večinoma me nato pogledajo s štrlečimi trepalnicami in z očmi, ki se sprehodijo dva centimetra navzven iz svojih jamic.

PREBERITE VEČ

PROTOKOL

Kakršen šofer – takšen človek

Se še spomnite mejnega prehoda Škofije? Ja, drugi in drugačni časi. Meje so danes povsem drugje. Ne le drugje na zemlji, drugje tudi v naših glavah.

PREBERITE VEČ

PROTOKOL

Publika za intimen pogovor

Iti k frizerju je zame nujna potrata časa. Ampak nimam ravno možnosti izbire. Če bi hodila v službo s sivim narastkom in sirkovo metlo na glavi, bi doživljala mnogo izbuljenih oči ali dvignjenih obrvi in veliko hrbtov bi imelo veliko za šepetati. Sama ne znam s svojimi lasmi niti pol tako lepo ravnati kot moji frizerji. In da čim bolje izkoristim svoj čas v salonu, ki bi sicer bil izgubljen z nestrpnim čakanjem in zadrževanjem sitnarjenja mojim prijaznim frizerjem, si s sabo vzamem vedno kos pisarne: v telefonu ali v računalniku ali v papirjih. In tako vmes kaj koristnega naredim. No, vsaj jaz si domišljam, da je koristno …

PREBERITE VEČ

PROTOKOL

Ugriznite se raje v jezik!

Vsi imamo včasih kaj slastnega in mastnega za povedati o svojem šefu (ali šefici). Pa čeprav je lahko najboljši šef na svetu. Ampak vedno se najde kakšna mini koščica, ki je ni, a je vredna glodanja. Kadar gre za zmečkano obleko, špinačo med zobmi ali grooozno frizuro, to ni nič strašnega. Ampak včasih se med glodanjem zgodi otroška igrica “telefon”.

PREBERITE VEČ

PROTOKOL

Kaj si želiš za darilo?

Moj mož je zelo skrben človek. Pred nekaj dnevi me je z najbolj plemenitimi nameni vprašal, kaj si želim za božično-novoletno darilo. “Ne bo šlo,” sem rekla. “Ti si velik umetnik, a bi lahko bil, prosim, tudi pri tem malček ustvarjalen?” Ni bil najbolj navdušen nad mojim izzivalnim odgovorom. “No, prav, potem boš pa dobila še ene uhane, ki jih ne boš nosila,” je pretkano in z nasmehom zagrozil.

PREBERITE VEČ

PROTOKOL

Voščila brez duše

Tam nekje v začetku novembra sem opravila žal nujen mimohod v enem izmed naših trgovskih centrov. Sredi neonske svetlobe sem zagledala božično drevo – novoletno jelko (kakor vam je ljubše). Imam sicer dokaj miren in veder značaj, ampak ob pogledu na ta marketinško-prodajni manever me je prijela jeza.

PREBERITE VEČ

PROTOKOL

Obleka ne naredi človeka, a vendar …

Julija letos sem vsa radovedna in z visokimi pričakovanji šla na srečanje z Johnom Malkovichem in Solisti Aquilani v Hotel Union. Bil je sijajen večer, z dolgimi zasluženimi aplavzi. Preplet klasične glasbe in vrhunskega igralca. Ob meni je sedel mlad par. Prvi opravek, ki sta ga imela pred “gledališkim koncertom”, je bil selfi njiju in dvorane.

PREBERITE VEČ

PROTOKOL

Počasi in previdno s sodbami o ljudeh

Kakšna je vaša kopalnica? Ne mislim na barvo ploščic, na znamko bideja ali na razgled skozi okno. Nekateri ljudje so v nekaterih rečeh namreč malce posebni. Nekateri imajo, na primer, navado, da si na podlagi tega, kako čista je vaša kopalnica, ustvarijo mnenje o vas. In če je kopalnica umazana in zapackana, je umazano in zapackano tudi mnenje o vas. Kar sicer ne pomeni, da ste umazani in zapackani tudi vi, a mnenju nekaterih, da MORDA taki ste, ne boste ušli.

PREBERITE VEČ

PROTOKOL

“Slišati bi vas moral moj šef”

Protokol in pravila primernega vedenja so – podobno kot nogomet – najpomembnejša postranska stvar na svetu. Nič strašno groznega se ne zgodi, če se ne znamo primerno obnašati. Razen ko smo zaradi tega, na primer, ob posel. Ali izgubimo partnerstvo. Včasih tudi prijateljstvo.

PREBERITE VEČ

“Protokol je ogledalo države.”

Milan Kučan,
prvi predsednik Republike Slovenije

“Ljudje ne smemo biti sužnji protokola. Moramo pa ga poznati, da se lahko suvereno gibljemo v vsaki družbi.”

Cvetka Selšek,
gospodarstvenica