PROTOKOL

MORJE MISLI

Carmen Fontes,

nekdanja veleposlanica Španije v Sloveniji

Vloga protokola je, da olajšuje življenje, podobno kot dobre manire.
Mnogi imajo prav nasprotno mnenje, misleč, da je protokol orožje, ki ga vplivni in privilegirani ljudje uporabljajo, da se med seboj počutijo bolj sproščeno.
Vprašala bi jih, naj pomislijo samo na to, zakaj moramo opraviti izpit, preden pridobimo vozniško dovoljenje in zakaj se moramo naučiti prometnih predpisov, preden se lahko v svojem vozilu srečujemo z drugimi vozniki.
Podobno za soočanje z drugimi posamezniki v družbi potrebujemo norme, da bi se izognili družbenim »nesrečam« oziroma problemom in konfliktom, ki imajo lahko dolgotrajne in obžalovanja vredne posledice za odnose med kolegi, prijatelji ali celo narodi.
Toda ker se dinamika družbe s časom spreminja, se z njo spreminjajo tudi protokolarna pravila. Fleksibilnost je postala nenapisano pravilo v današnjem svetu ne le v svetu poslovnosti in politike, temveč tudi v protokolu.
Vzemimo za primer naraščajoče število vplivnih in pomembnih žensk v javnem življenju. Zastarelo pravilo, da moški ali ženske za mizo ne sedijo skupaj, predvsem ob delovnih kosilih ali večerjah, je izginilo, kar odraža nov način, kjer moški in ženske v javnem življenju sodelujejo na osnovi enakopravnosti. Drug primer spreminjanja pravil skozi čas, ki je pokazatelj enakopravnosti moških in žensk, je dejstvo, da ob spreminjanju kraljevih nasledstvenih pravil v parlamentarnih monarhijah prestolonaslednik postane najstarejši potomec kraljevega para, ne glede na njegov spol.
Prepričana sem, da se s poznavanjem protokolarnih pravil ljudje počutijo bolj samozavestne, da si upajo stopiti v stik z drugimi ob posebnih in ob manj posebnih priložnostih, vedoč, da se bodo počutili sproščeno in udobno ne glede na okoliščine.