Loading...

PROTOKOL

O Kseniji Benedetti

Ksenija Benedetti je bila julija 2000 prvič imenovana za šefinjo Protokola Republike Slovenije. V osemnajstih letih njene kariere se je v Republiki Sloveniji zvrstilo veliko zgodovinskih dogodkov, ki jih je skupaj s sodelavci pripravila in izvedla, med drugim prvi uradni kraljevi obisk v Republiki Sloveniji – obisk danske kraljice, vrh Bush – Putin, obisk japonske princese, srečanje šestnajstih predsednikov srednjeevropskih držav, prva menjava predsednika naše države (Milan Kučan – dr. Janez Drnovšek), uradni obiski španskega, švedskega in jordanskega kraljevega para ter britanske kraljice v Republiki Sloveniji, dvakratno srečanje predsednikov vlad CEFTA, srečanje predsednikov vlad Srednjeevropske pobude, srečanje predsednikov Brdo Brijuni Process-a, srečanje petih predsednikov ob 20. in 25. obletnici samostojnosti Republike Slovenije, prireditve ob vstopu Slovenije v Evropsko unijo, v območje Evra ter prireditve ob padcu Schengenske meje. Vrhunec njenega strokovnega izziva pa je bila protokolarna in logistična priprava ter izvedba predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije 2008 (vsi dogodki na ministrski ravni in višje), med drugim izvedba vseh t.i. ministerialov, srečanja Vlade Republike Slovenije z Evropsko komisijo in vrha Evropska unija – Združene države Amerike v Sloveniji, skupaj z državami gostiteljicami pa tudi vrh Evropska unija – LAC (v Peruju), Evropska unija – Kitajska ter Evropska unija – Rusija. Njen poseben izziv je bila tudi priprava in izvedba obiska britanske kraljice Elizabete II v Sloveniji jeseni 2008, izvedba obiska ameriškega predsednika G. W. Busha leta 2008 in trije obiski ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Ksenija Benedetti PROTOKOL – bonton, pravila lepega vedenja, organizacija dogodkov, izobešanje zastav, obnašanje za mizo, pravila oblačenja, pravila obnašanja 116

Od julija 2000 je s sodelavci pripravila in izvedla okrog 800 obiskov na najvišji ravni ter okrog 130 državnih proslav. Osemnajst let je s sodelavci tudi pripravljala vse druge protokolarne dogodke za visoke funkcionarje Republike Slovenije (preko 5500 dogodkov). Predsednike države in vlade je spremljala na uradnih obiskih v tujini (v vseh evropskih državah, v ZDA, Peruju, Venezueli, Kolumbiji, Braziliji, na Japonskem, Kitajskem, v Saudski Arabiji, Katarju, Kuvajtu, Jordaniji, Egiptu, Izraelu, Pakistanu, Rusiji, Ukrajini, Turčiji, Kazakhstanu, Armeniji, Azerbajdžanu …)

Protokolarne dogodke in obiske na najvišji ravni je pripravljala za vse predsednike samostojne Republike Slovenije: gospoda Milana Kučana, dr. Janeza Drnovška, dr. Danila Turka in gospoda Boruta Pahorja; ter za vse predsednike vlad (razen za prvega – dr. Lojzeta Peterleta).

Od leta 2002 dalje je bila članica Koordinacijskega odbora za državne proslave (od 2004 do 2009 tudi podpredsednica tega odbora), od leta 2005 do 2007 je bila vodja pododbora za logistiko za izvedbo predsedovanja Slovenije Svetu Evropske Unije, ter bila članica vladnega izvršnega odbora za pripravo slovesnosti ob vstopu v Evropsko Unijo. Bila je tudi članica žirije za dodelitve mednarodnih protokolarnih nagrad Mednarodne šole protokola s sedežem v Madridu.

Leta 2017 je Protokol Republike Slovenije pod njenim vodstvom prejel priznanje Ministrstva za obrambo za večletno sodelovanje z Gardo Slovenske vojske.

Uspešnost njenega dela se kaže tudi v mnogih zahvalnih pismih – od Bele hiše do španskega in britanskega dvora. Opravila je veliko strokovnih intervjujev na nacionalni televiziji in radiu ter drugih lokalnih televizijah in radiih, prav tako pa v vseh večjih dnevnih časopisih in revijah.

Po izobrazbi je univerzitetna diplomirana muzikologinja ter diplomantka MBA IEDC Centra Bled. Diplomirala je tudi na LSPR (London School of Public Relations). Pred zaposlitvijo na Vladi Republike Slovenije je bila najprej takoj po opravljeni diplomi sedem let zaposlena v Avditoriju Portorož kot vodja kulturnih dejavnosti (izbor, priprava in izvedba kulturnih prireditev in pokrivanje področja stikov z javnostmi). Med pomembnejšimi projekti v Portorožu so bili organizacija 300 letnice rojstva skladatelja in violinista Giuseppa Tartinija, organizacija tradicionalnega piranskega glasbenega festivala Piranski glasbeni večeri in tradicionalnih božičnih in novoletnih koncertov. Kasneje je bila zaposlena v Metropol Group d.d. na mestu vodje protokola. Vsebina dela je bila pokrivanje področja marketinga (predvsem skrb in razvoj blagovne znamke) in odnosov z javnostmi (med drugim je bila urednica časopisa Metropol News) ter organizacija promocijskih prireditev (na primer nekaj let tradicionalnega tridnevnega mednarodnega festivala fitnesa in športa za vse Fitfest Portorož, organizacija Srečanj Diplomatov v Portorožu, organizacija gala plesov ipd). Je tudi soavtorica nekaterih predpisov, ki so jih v Metropol Group sestavljali za pridobitev ISO 9001.

Osemnajst let je, kadar ji je to delo dopuščalo, izvajala celodnevne delavnice Protokolarna pravila ter predavala diplomatom, politikom in gospodarstvenikom in najrazličnejšim javnim uslužbencem ter srednjemu managementu v gospodarstvu. Danes je izredna predavateljica na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem, predavateljica na Visoki poslovni šoli B2, predava različnim javnostim in je svetovalka v svetu gospodarstva, podjetništva in politike.

Septembra 2008 je pri založbi Planet GV izdala strokovno knjigo z naslovom Protokol: simfonija forme, v kateri so na 640 straneh opisana protokolarna pravila (SIP NUK 341,75, ISBN 978-961-6529-66-2). Ker je bila knjiga v kratkem razprodana, je že aprila 2009 izšel ponatis – 1. dopolnjena izdaja. Konec leta 2017 je pri podjetju Audiobook knjiga izšla tudi kot govorna knjiga s priznanimi bralci iz gledališkega, televizijskega in radijskega sveta (Ivan Lotrič, Boštjan Romih, Boris in Sebastian Cavazza, Jožica Avbelj, Vesna Milek, Vincent Lotos, Marcel Štefančič, Ajda Smrekar, Darja Zgonc in Vojko Belšak).

Ksenija Benedetti je tudi soavtorica knjige Lobiranje je vroče, Komuniciranje z vplivnimi javnostmi, založba SPEM komunikacijska skupina, Maribor 2006 (ISBN 961-91707-0-9).

Leta 2019 je pri založbi Sanje izdala svojo drugo knjigo z naslovom Kažipoti, sonatina o odnosih in kulturi srca, junija 2023 pa pri založbi Beletrina svojo tretjo Hiša sozvočja, avtobiografski intervju s 75 spraševalci in spraševalkami. Je tudi prejemnica nagrade predavatelj leta 2018 s strani Life Learning Akademije in prejemnica mednarodne nagrade PRO PR 2020.

“Že v antičnem Rimu so vedeli, da je obličnost dostikrat prvi pogoj za boljšo in resnejšo vsebino.”

dr. Marko Pavliha,
pravnik, profesor, pisatelj

“Pravila so zato, da omogočijo gladek potek dogodkov in preprečijo neljube zaplete. Nerodnosti bo seveda manj, če bomo vedeli več.”

dr. Janez Potočnik,
nekdanji komisar za znanost in raziskave v Evropski komisiji