PROTOKOL

MORJE MISLI

Daniele Verga,

nekdanji veleposlanik Italijanske Republike v Republiki Sloveniji

Poleg ozkega kroga «poznavalcev« le malokateri poznajo od blizu in cenijo pomembnost protokola. Koliko je npr. takih, ki vedo, da organizacija tridnevnega vrha predsednikov držav in vlad skupine G8 zahteva leto dni intenzivnih, težavnih in zapletenih priprav? Koliko je takih, ki so seznanjeni z delom, ki sloni za pripravami državnega obiska? Poleg dejstva, da tudi srečanje dveh ministrov ali multilateralni sestanek poteka ob skrbni, diskretni in vselej budni režiji.
Veliko diplomatov, predvsem v času, ko delajo v okolju veleposlaništva, podcenjuje pomembnost protokolarnih vidikov. Pri tem napačno sklepajo, da je uspeh kakega uradnega obiska odvisen od rezultatov pogovorov, pri čemer ne upoštevajo dejstva, da je pred tem potrebno, da na pogovore sploh pride državni poglavar, predsednik vlade, zunanji minister, itd… V svoji dolgi diplomatski karieri sem bil priča, da so marsikaterega vodjo misije odstavili po kakem uradnem obisku, to pa zato, ker ni do podrobnosti poskrbel za ves potek obiska, od pristanka letala do njegovega vzleta.
Državni protokol ni samo forma, ampak je vsebina. Pravila, ki ga urejajo – tudi če so prilagojena času in medčloveškim odnosom – ohranjajo njegovo pomembnost in vrednost. Omenjene norme zagotavljajo, da potekajo odnosi med državami na jasen, harmoničen in racionalen način, pri čemer se izogibajo negotovosti, zmedi in neurejenosti, ki so največji nasprotniki protokola.
Še tole bi rad povedal. Nasmešek je glavna sestavina diplomacije. Vse se lahko izrazi prav z nasmeškom. V tem smislu, poleg čednosti, uglajenosti in učinkovitosti, gospa Ksenija Benedetti res razpolaga z dodatnim naravnim darom!